Συμβουλές για να Μειώσετε το Θυμό

Έχεις παρατηρήσει ότι όσες φορές και να έχεις πει στον εαυτό σου ότι δεν είναι καλό να θυμώνεις, όταν το αίσθημα αναδύεται δε μπορείς να το ελέγξεις? Όσο ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια ότι ‘Δεν πρέπει να θυμώνεις’ αλλά το ερώτημα παραμένει ‘ΠΩΣ να μη θυμώνεις?’. Τι κάνεις όταν αυτή η καταιγίδα συναισθημάτων σε συνεπαίρνει?

Ας κοιτάξουμε λοιπόν τη ρίζα του θυμού και κάποιες απλές συμβουλές με τις οποίες μπορείτε να τον χειριστείτε!

Κατανοώντας το Θυμό

Έχεις προσέξει ότι όταν βλέπεις ατέλειες γύρω σου, είσαι ανίκανος να τις αποδεχτείς? Για παράδειγμα, όταν κάποιος δε σου έχει φερθεί σωστά, ο θυμός αναδύεται σαν ένα κύμα μέσα σου και υποχωρεί, αφήνοντας σε ταραγμένο και κάποιες φορές μετανιωμένο. Έτσι δεν είναι?

Όταν είμαστε θυμωμένοι, δεν έχουμε επίγνωση. Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο θυμός δε μπορεί να αφαιρέσει τις ατέλειες. Το επόμενο είναι να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν αποδεχτούμε την κατάσταση όπως είναι μπορούμε να τη διορθώσουμε με συνείδηση. Ίσως να πιστεύετε ότι αυτό είναι εύκολο να το λες, αλλά δύσκολο να το κάνεις. Πώς μπορείς να αποκτήσεις μια κατάσταση του νου όπου αυτές οι λέξεις γίνονται εμπειρία? Δεν είναι ποτέ εύκολο να χειριστείς το νου ή τα συναισθήματα άμεσα. Για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε κάποιες τεχνικές για να μας βοηθήσουν.

Υπάρχουν τρία σημαντικά σημεία. Αν τα εξετάσουμε, μπορούμε να χειριστούμε το θυμό.

  • Ανησυχία σώματος και νου
  • Παλιές και ισχυρές εντυπώσεις θυμού στο νου
  • Έλλειψη συνείδησης και αποδοχή ατελειών (ή λαθών)

Ας τα κοιτάξουμε αυτά ένα-ένα.

Πώς να χειριστούμε ανησυχία σώματος & νου

Είσαι Αυτό που Τρως

Έχεις παρατηρήσει ότι κάποιες μέρες νιώθεις πολύ ήρεμος και χαλαρωμένος, και άλλες πολύ ανήσυχή? Αυτό συμβαίνει επειδή η τροφή που τρως έχει μεγάλη επιρροή στο νου και τα συναισθήματά σου. Κάποια είδη τροφών προκαλούν ανησυχία στο νου και στο σώμα. Αυτές οι τροφές συμπεριλαμβάνουν κυρίως το κρέας, τα καυτερά και τα λαδερά φαγητά.

Βίωσε τη Δύναμη της Ξεκούρασης!

Πώς νιώθεις την επόμενη μέρα όταν δεν έχεις κοιμηθεί καλά την προηγούμενη νύχτα? Τείνεις να θυμώνεις πιο συχνά? Η κούραση και η ανησυχία του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε εκνευρισμό και ταραχή του νου. Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε για 6-8 ώρες την ημέρα. Αυτό εξασφαλίζει σωστή ξεκούραση για το νου και το σώμα και είσαι έτσι λιγότερο επιρρεπής στην αναστάτωση.

Οι Περιστροφές τις Γιόγκα Κάνουν Καλό!

Δέκα με 15 λεπτά ασανών γιόγκα θα βοηθήσουν να αφαιρεθεί η σωματική ανησυχία. Μερικοί γύροι Χαιρετισμών του Ήλιου είναι μια καλή αρχή. Το πλεονέκτημα της γιόγκα σε σχέση με απλή σωματική άσκηση είναι ότι οι άσανες της γιόγκα συγχρονίζονται με την αναπνοή και αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειάς σας, ενώ κάνετε τις απαραίτητες σωματικές διατάσεις.

Λέει η Priyam Khanna, “Κάποιες μέρες που έχω πολύ άγχος, νιώθω το σώμα μου μαγκωμένο. Αυτό με κάνει πολύ ανήσυχη και αναστατωμένη, και τείνω να θυμώνω πολύ εύκολα. Η γιόγκα αφαιρεί την ακαμψία του σώματος και συνάμα προσδίδει ένα χαλαρωμένο και χαρούμενο νου.”

Κάνε το Νου τον Καλύτερό σου Φίλο

Πραναγιάμας, όπως η Μπάστρικα και η Νάντι Σιόνταν, βοηθούν να μειωθεί η αναστάτωση του νου. Όταν ο νους είναι ήρεμος και ήσυχος, είναι λιγότερο πιθανό να συγχύζεσαι και να θυμώνεις.

Το Αντίδοτο για Όλες τις Ώρες

Μερικές βαθιές αναπνοές θα σας βοηθήσουν να αποβάλλετε θυμό στο λεπτό. Τη στιγμή που θα θυμώσετε, κλείστε τα μάτια και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και παρατηρείστε την αλλαγή στην κατάσταση του νου σας. Η αναπνοή αποδεσμεύει άγχος και βοηθάει να ηρεμήσει ο νους.

Ένα 20λεπτο Ταξίδι προς τα Μέσα

Τακτική πρακτική της γιόγκα, πραναγιάμας και προσοχή στο φαγητό, βοηθούν να κατευνάσει η ανησυχία. Αλλά πώς να διατηρήσεις μια ήρεμη και ισορροπημένη κατάσταση του νου? Ο τακτικός διαλογισμός είναι η απάντηση. Μονάχα 20 λεπτά καθημερινής πρακτικής είναι αρκετά για ολόκληρη τη μέρα.

Έχεις Κάνει Χμμμ?

“Ο διαλογισμός με κρατάει ήρεμη και μακριά από το θυμό μου,” μοιράζεται η Surbhi Sharma

Αυτό είναι ένα άλλο αντίδοτο στο θυμό. Παίρνει μόνο ένα-δυο λεπτά να κάνεις τη μέθοδο Χμμμ, αλλά θα σε κάνει αμέσως πιο ήρεμο. Δείτε το βίντεο για να μάθετε πώς να κάνετε τη μέθοδο Χμμμ.

Συνεχίζεται >>

Εμπνευσμένο από ομιλίες γνώσης του Gurudev Sri Sri Ravi Shankar

Divya Sachdev. Βασισμένο σε εισφορές του Bharathy Harish, δασκάλου του διαλογισμού Sahaj Samadhi.