2013: Novi početak

Još jedna godina je iza nas i dok stojimo na rubu nove, osvrnimo se na vrijeme koje je iza nas i obećajmo sebi novi početak. Obećajmo sebi da ćemo u novoj godini živjeti sretni, ostati zdravi i širiti poruku ljubavi i mira. A kada meditiramo, sve ovo nam dolazi prirodno.Meditacija nas ispunjava svježinom i život postaje prelijepo putovanje.

Osim toga, ko ne voli nešto novo? Čak i priroda voli novo. Priroda se obnavlja kontinuirano i to je ono što pridonosi njenoj ljepoti. Osim toga što je bitno povezati se sa prirodom , bitno je i obnoviti sebe s vremena na vrijeme. A meditacija nam tu može biti od najbolje pomoći.

#1: Podmladi svoje tijelo

 

Ništa se ne može porediti sa tim osjećajm dok sipaš u šoljicu vruću čokoladu u prohladno zimsko jutro,
Niti se bilo šta može porediti sa trčanjem za dvogodišnjim djetetom, i uživanjem u njegovim nestašlucima
To su momenti koji daju značenje životu,
I ispunjavaju svaku ćeliju tvog tijela prefinjenom energijom.

U novoj godini nas čekaju novi izazovi i zadovoljstva. Puno toga za uraditi, na poslu, kod kuće, sa prijateljima i porodicom, i za društvo također! Podmladimo svaku ćeliju u našem tijelu i obnovimo se sa meditacijom. Kada meditiraš, tvoj um se opušta i postaje oštriji i fokusiraniji. A onda si u stanju da postigneš još više, , bolje i brže.

Meditacijski savjet za tebe: Tvoje tijelo se osjeća posebno nisko sa energijom oko podneva. Meditiranje par minuta prije ručka je dobra ideja. Meditacija te puni energijom za drugu polovinu dana.

#2: Osvježi svoj um

 
 

 

 
 

Par momenata odmora u dubini mog bića
I osjećam se obnovljenim i spremnim da nastavim.
Moj um je svjež i pun novih ideja,
I moje lice sija priirodnim sjajem.

Dobra meditacija ti može donjeti najmanje 1000 puta više svježine nego osam sati mirnog sna. Meditacija opušta tijelo, pomaže da smiriš um tako što otpuštaš nagomilani stres kako bi se osjećao svježim, mislio svježe i spremio se da daš svojih 100%. Meditacija također ima tu moć da izbriše negativnosti iz prošlosti i pomaže ti da nastaviš nov i svjež.

U novoj godini, zavjetujmo se da ćemo meditirati i osvježavati svoj um sa lijepim, pozitivnim mislima i da ćemo ići kroz život sa stavom dijeljenja i brižnosti za sve oko nas.

Meditacijski savjet za tebe : Kada se osjećaš nisko sa energijom i kada misliš da je sva nada nestala, probaj sa meditacijom. Funkcioniše. Samo par minuta sjedenja zatvorenih očiju može podići tvoja čula i vratiti izgubljenu radost i nadu.

 
 

12/12/12: A unique day in
this century. Let’s celebrate
it in a special way. Meditate
live with Gurudev Sri Sri Ravi Shankar
and welcome the new year
with the whole world.

 

 
 

#3: Re-energiziraj svoj duh sa entuzijazmom

Slušajući svoju četverogodišnju kćerku kako mi priča o svom prvom danu u školi,
Nasmijao sam se njenom nezamislivom entuzijazmu.
Nastavila je pričati, ne dišući
I ja sam mogao samo poželjeti da osjetim barem mali dio njene dinamičnosti!

Svi žudimo za tim da se vratimo u djetinjstvo, zar ne? Ti dani igre i smijeha, kada smo bili miljama udaljeni od bilo kakvog stresa! Kako smo odrastali, to uzbuđenje, čuđenje o životu i njegovim tajnama je postepeno blijedilo. Obnovi svoj duh i ispuni se entuzijazmom u ovoj novoj godini - meditiraj i vidi da će se to desiti. Sa redovnom meditacijom, počinjemo vidjeti novo u svemu oko nas, čak i obične stvari ti počnu izgledati svježe i interesantne.

Meditacijski savjet za tebe : Kada si na satsangu ili slušaš smirijuće chantranje, jednostavno zatvori oči. U takvim trenucima meditacija se dešava prirodno.

#4: Obnovi svoju posvećenost sevi ( služenju)

Drveće sa svom svojom ljepotom
Nudi prolaznicima svoje plodove i sklonište
Svaki plod je jednako sladak
Drveće se nikad ne pita ko je taj koji jede.

Drveća su najveći primjer bezuslovnog služenja. Ne očekujući ništa zauzvrat, ona su oduvijek nudila darove nama. Neka ova drveća budu inspiracija za novu godinu u našem služenju društvu. Pomozite onima kojima je potrebno, educirajte siromašne, širite mir i nenasilje, i igrajte bilo kakvu ulogu( veliku ili malu) koju možete, sa ciljem da učinimo ovaj svijet boljim mjestom za život.

Započni tako što ćeš meditirati svaki dan par minuta i vidi razliku ne samo u sebi već i u svijetu oko sebe. Meditacija ti također daje energiju i konstantnu želju za služenjem i sve to sa osmijehom koji nikad ne blijedi. Štaviše, samo tvoje prisustvo će kreirati val sreće.

Meditacijski savjet za tebe : Meditacija u grupi donosi pozitivnu energiju od koje svi imaju dobrobiti.

#5: Podsjeti se koliko si prelijep

Priroda je obdarena ljepotom, zaista je tako.
Sunce sa njegovima brilijantim sjajem, mjesec sa smirujućim sjajem
Rijeke teku sa milošću a veličanstvenost je odlika planina pod snijegom.
Ove i mnoge druge kvalitete su u nama, neke u vidu sjemena, dok su se druge manifestirale,
Jednostavno ih zaboravljamo i pretvaramo se da ne znamo.

Da li ste primjetili koliko često pokušavamo impresionirati druge? Pokušavamo biti neko ko zapravo nismo i postepeno završimo gubeći svoju prirodnost. Probudi se! Podsjeti sebe svaki dan, svake minute koliko si prelijep. Meditacija ti može pomoći  da se vratiš prirodnosti i da osjetiš tu ljepotu, ne samo ka vani već i iznutra. A unutarnja ljepota je ta koja zrači ka vani. Sjećate li se tog nevinog osjećaja kada ste bili dijete? Kada meditiraš redovno, vraćaš se onome što ti zapravo jesi - nevina, prelijepa osoba, puna ljubavi.